Onderzoek, onderzoek en nog eens onderzoek

De maand Februari stond in het teken van onderzoek, interviews en experimentatie. Dankzij de hulp van een hoop mensen en instanties hebben Rick en ik een eerste duik kunnen nemen in de wereld van lichamelijke beperkingen. Nu is het tijd om te kiezen waar we verder onderzoek naar willen doen.

Wat hebben we deze maand gedaan?

Onderzoek

Omdat het onderwerp ‘lichamelijke beperkingen’ heel breed is hebben Rick en ik veel onderzoek gedaan naar alles wat ermee te maken heeft. We hebben in kaart gebracht wat voor beperkingen er zijn, wat ze inhouden en welke organisaties zich met het onderwerp bezig houden. Ook hebben we gezocht naar welke problematieken er spelen en hebben we gekeken naar welke hulpmiddelen er al bestaan om daarop in te spelen.

Daarnaast heeft Rick van de Sande een eerste webinar bijgewoond van Stichting Accessibility waar hij kennis maakte met de WCAG-richtlijnen.

Rick van de Sande volgt op zijn computer een webinar van Stichting Accessibility en lacht naar de camera.

Bij ons onderzoek riep elke bevinding weer nieuwe vragen op, waardoor het onderzoek alsmaar groter en groter werd. Zo werd de schaal de complexiteit van het onderwerp steeds helderder.

Interviews

Het meest belangrijke deel van ons onderzoek was het afnemen van interviews. Door onze oproep en alle contacten die we deze maand gelegd hebben, konden we met veel mensen praten. Zo hebben we 19 interviews gehouden met mensen met een beperking en veel gesprekken gehad met experts in het vakgebied. Daarnaast heeft Rick van de Sande een vragenlijst gemaakt en verspreid. Verschillende organisaties, zoals Toegankelijk Tilburg, Stichting Accessibility en Het MuZIEum hebben onze oproep en vragenlijst ook verspreid. We willen iedereen die ons heeft geholpen dan ook enorm bedanken!

Rick van de Sande houdt via Google Meet een online interview met Frank, die vertelt over zijn auditieve aandoening.

Beperkingen ervaren

Ook heel belangrijk waren de ervaringsexperimenten die we hebben gedaan, waarbij we (door verschillende tools te maken of te gebruiken) een beperking bij onszelf simuleerden. Zo konden we zelf een beetje voelen en ervaren hoe het is om met een beperking te leven. Zo hebben we samen met René ter Horst van Toegankelijk Tilburg mee mogen rijden in een rolstoel, hebben we in Het MuZIEum door een donkerbeleving ervaren hoe het is om blind te zijn, hebben we slechthorendheid nagebootst met een ruis in onze oren en nog veel meer.

Door deze interviews en experimenten zijn we tot conclusies gekomen die we anders zelf nooit hadden kunnen bedenken.

Wat doen we deze maand?

Nu Rick en ik een duidelijk overzicht hebben van de wereld van lichamelijke beperkingen, willen we het diepe in. In de komende weken gaan we de resultaten uit onze onderzoeken, interviews en experimenten gebruiken om te kiezen in welke doelgroep, problematiek of welk onderwerp we onze verder willen verdiepen. We vormen een hoofdvraag en gaan verder onderzoeken. Zo komen we tot een steeds concreter probleem dat we kunnen aanvliegen met een concrete oplossing.

Daarnaast zijn de eerste ideeën en experimenten al bedacht en gaan we daar ook de komende tijd mee verder.

Rick van de Sande schrijft ideeën voor zijn project op op een krijtbord.

Ook komt de eerste tafelpresentatie eraan. Tijdens een tafelpresentatie laten we onze docenten zien wat we gedaan hebben en waar we nu met ons project staan. We oefenen alvast voor de eind-expositie en krijgen feedback om ons project mee bij te sturen.

We willen nogmaals iedereen die ons al geholpen heeft enorm bedanken! Daarnaast zijn we altijd opzoek naar meer inzichten, tips en ervaringen. Wil je ons helpen? Vul dan onze vragenlijst in of neem contact op. Hou ook dit blog in de gaten voor meer updates over ons project!

Bekijk onze andere posts

Tekst: Into Invalid. Afstudeerproject. De eerste week.

De aftrap

Een week geleden zijn Rick Marcelissen ik begonnen aan ons afstudeertraject. Het aankomende halfjaar gaan wij onszelf verdiepen in de wereld van lichamelijke beperkingen, om erachter te komen welke problemen hier schuilen.


Lees dit blog
In een tekenboek is met potlood een wireframe getekend van het drempelloos blog

Introductie van ons drempelloos blog

Toen Rick en ik onze eerste update plaatsten of Social-media, wees onze afstudeerbegeleider Bart Pluijms ons er op dat de post helemaal niet toegankelijk was. Hij daagde ons uit om na te denken over hoe we onze updates zo toegankelijk mogelijk konden maken. Onze oplossing: een drempelloos blog. In dit artikel lees je alles over dit experiment.


Lees dit blog

Wordt verwacht...