De aftrap

Een week geleden zijn Rick Marcelissen ik begonnen aan ons afstudeertraject. Het aankomende halfjaar gaan wij onszelf verdiepen in de wereld van lichamelijke beperkingen, om erachter te komen welke problemen hier schuilen.
Ons doel? Een van deze problemen oplossen.
Dit doen wij onder begeleiding van/in samenwerking met Bart Pluijms van Cardan Technobility en Thierry Maasdam van Vallonic B.V.

Het project

Uit voorgaande projecten is geconstateerd dat er diepgewortelde problemen zijn voor mensen met een beperking. Terwijl we er juist voor willen zorgen dat deze mensen, ondanks hun beperking, een zo goed en makkelijk mogelijk leven hebben. Ze staan in principe al 0-1 achter. Met ons project willen deze obstakels in kaart brengen en voor een van deze problemen een effective oplossing verzinnen. Dit doen we in samenwerking met Cardan Technobility, onder begeleiding van Bart Pluijms. Cardan Technobility gelooft in een inclusieve wereld waarin iedereen zelfstandig mee kan doen. Zij zetten zich daarom in om de digitale wereld toegankelijker te maken.

"Als CMD studenten zien wij kansen, om onze talenten/skills in te zetten om meer inclusiviteit en toegankelijkheid te kunnen brengen voor invaliden."

Eerst even voorstellen

Rick van de Sande De toegewijde

Ik wil mij altijd inzetten om de wereld en het leven van de mensen daarin een beetje beter te maken. Ik zie dat veel minderheidsgroepen vaak overgeslagen worden, omdat de groep te klein is of er geen winst uit te halen valt voor bedrijven. Met mijn afstudeerproject wilde ik daarom juist deze groep mensen helpen.

Over mij

Naast mijn studie ontwerp ik, maak ik merken en bouw ik websites. Daarin start ik ook mijn eigen bedrijf! In mijn vrije tijd speel ik piano, kook ik graag en spreek ik af met vrienden.

Portretfoto van Rick van de Sande

Rick Marcelissen De gemotiveerde

Dit afstudeertraject ligt voor mij erg persoonlijk, omdat drie van de in totaal vijf gezinsleden een lichamelijke beperking hebben. Mijn doel is dan ook om iets te maken wat daadwerkelijk impact gaat hebben. Mijn thuissituatie is ook een zeer goede motivator om kei hard aan de slag te gaan het komende half jaar.

Over mij

In mijn vrije tijd hou ik mezelf bezig met mijn ontwerpbureau, spreek ik regelmatig af met vrienden of mijn vriendin en ben ik ook zeker niet vies van een feestje.

Portretfoto van Rick Marcelissen

Wat hebben we gedaan?

In de eerste week van het afstudeertraject zijn we aan de slag gegaan met de oriƫntatie van het onderwerp, hebben we de eerste afspraken gemaakt en hebben we handige tools ingezet om tijdens het traject te gebruiken.

Een mindmap over het onderwerp fysieke beperkingen van Rick Marcelissen
Een mindmap over het onderwerp fysieke beperkingen van Rick Marcelissen
Een schematisch overzicht van alle vormen van lichamelijke beperkingen van Rick van de Sande
Een schematisch overzicht van alle vormen van lichamelijke beperkingen van Rick van de Sande

Wat gaan we doen?

De komende weken staan in het teken van:

Verder onderzoek doen

We duiken nog dieper de stof in zodat we er achter kunnen komen wat de schaal van ons onderwerp is. Hierbij doen we ook een beroep op experts en organisaties.

De Doelgroep

We gaan proberen contact te leggen met zoveel mogelijk verschillende mensen. We vragen naar hun ervaringen en problemen.

Een definitief afstudeervoorstel maken

Het afstudeervoorstel wat we nu hebben liggen is nog vrij globaal ingestoken. We moeten keuzes maken, elementen toevoegen en aanpassen.

Bekijk onze andere posts

In een tekenboek is met potlood een wireframe getekend van het drempelloos blog

Introductie van ons drempelloos blog

Toen Rick en ik onze eerste update plaatsten of Social-media, wees onze afstudeerbegeleider Bart Pluijms ons er op dat de post helemaal niet toegankelijk was. Hij daagde ons uit om na te denken over hoe we onze updates zo toegankelijk mogelijk konden maken. Onze oplossing: een drempelloos blog. In dit artikel lees je alles over dit experiment.


Lees dit blog
Een fotocollage van onderzoeken, bezoeken en ervaringsexperimenten.

Onderzoek, onderzoek en nog eens onderzoek

De maand Februari stond in het teken van onderzoek, interviews en experimentatie. Dankzij de hulp van een hoop mensen en instanties hebben Rick en ik een eerste duik kunnen nemen in de wereld van lichamelijke beperkingen. Nu is het tijd om te kiezen waar we verder onderzoek naar willen doen.


Lees dit blog

Wordt verwacht...