
De aftrap
Een week geleden zijn Rick Marcelissen ik begonnen aan ons afstudeertraject. Het aankomende halfjaar gaan wij onszelf verdiepen in de wereld van lichamelijke beperkingen, om erachter te komen welke problemen hier schuilen.
Lees dit blog
Uit een voorgaand project over invalideparkeerplaatsen is geconstateerd dat er nog enorm veel, vaak
onzichtbare problemen zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Deze problemen zijn vaak complex en
diepgeworteld, en hebben grote impact op alle aspecten van het leven.
In plaats van het aannemen van een bestaande opdracht van een bedrijf, hebben Rick & Rick hun eigen opdracht
geformuleerd om deze problemtiek aan te pakken.
Ze willen de problemen van het leven met een lichamelijke beperking, op verschillende vlakken, in kaart
brengen. Vervolgens kiezen ze elk één probleem uit dat ze aanspreekt en motiveert en waarvan ze kansen zien om
met hun CMD-Vaardigheden een waardevolle bijdrage of oplossing te leveren
Dit afstudeertraject ligt voor mij erg persoonlijk, omdat drie van de in totaal vijf gezinsleden een lichamelijke beperking hebben. Mijn doel is dan ook om iets te maken wat daadwerkelijk impact gaat hebben. Mijn thuissituatie is ook een zeer goede motivator om kei hard aan de slag te gaan het komende half jaar.
In mijn vrije tijd hou ik mezelf bezig met mijn ontwerpbureau, spreek ik regelmatig af met vrienden of mijn vriendin en ben ik ook zeker niet vies van een feestje.
Ik wil mij altijd inzetten om de wereld en het leven van de mensen daarin een beetje beter te maken. Ik zie dat veel minderheidsgroepen vaak overgeslagen worden, omdat de groep te klein is of er geen winst uit te halen valt voor bedrijven. Met mijn afstudeerproject wilde ik daarom juist deze groep mensen helpen.
Naast mijn studie ontwerp ik, maak ik merken en bouw ik websites. Daarin start ik ook mijn eigen bedrijf! In mijn vrije tijd speel ik piano, kook ik graag en spreek ik af met vrienden.
Rick & Rick studeren af aan Avans Hogeschool in s’-Hertogenbosch. Daar studeren ze Communicatie & Multimedia Design (CMD), een creatieve studie waarin complexe problemen met creatieve concepten worden getackeld, vaak door het inzetten van nieuwe of meerdere vormen van media.
Wij willen mensen met een lichamelijke beperking helpen om een fijner leven te leiden
We onderzoeken welke problemen de doelgroep heeft. Dit doen we door desk research, maar ook door contact te zoeken met de doelgroep, experts en organisaties. Het grootste deel van het onderzoek gebeurt in de beginfase van het project. Ook na de onderzoeksfase zullen we gerichte vragen beantwoorden door middel van kleinere onderzoeken. Daarnaast onderzoeken we ontwerpbenaderingen en welke trends er mogelijk relevant zijn. We gaan op zoek naar soortgelijke projecten en ondernemingen. We maken de probleemstelling definitief en stellen ontwerpcriteria op.
Nadat we de problemen in kaart hebben gebracht, gaan we kijken naar de kansen. Dit doen we door naar het spectrum van CMD te kijken en dit te reflecteren op deze problemen. Zo gaan we kijken naar mediavormen, materialen en technologieën. We werken ideeën uit, in visualisaties en/of prototypes. Daarop verzamelen we feedback door te testen met de doelgroep en gesprekken te voeren met experts. Aan de hand daarvan maken we de nodige iteraties.
Deze iteraties leiden tot het meest kanshebbende concept. Dit concept gaan we uitwerken tot demoversie, gebruiksklare testversie in context, een serie high fidelity prototypes of een weergave van het eindresultaat tijdens gebruik.
Deze fase is overkoepelend tijdens het gehele project. We zullen constant bezig zijn met het op de proef stellen van onze aannames. Ook testen we onze prototypes op de mate waarin zij het projectdoel realiseren. Conclusies van deze tests worden verwerkt in de volgende iteraties.
Officia adipisicing aute occaecat aliqua. Velit culpa nulla reprehenderit ea dolore eiusmod fugiat enim. Occaecat eiusmod aute minim incididunt adipisicing.
Een week geleden zijn Rick Marcelissen ik begonnen aan ons afstudeertraject. Het aankomende halfjaar gaan wij onszelf verdiepen in de wereld van lichamelijke beperkingen, om erachter te komen welke problemen hier schuilen.
Toen Rick en ik onze eerste update plaatsten of Social-media, wees onze afstudeerbegeleider Bart Pluijms ons er op dat de post helemaal niet toegankelijk was. Hij daagde ons uit om na te denken over hoe we onze updates zo toegankelijk mogelijk konden maken. Onze oplossing: een drempelvrij blog. In dit artikel lees je alles over dit experiment.
De maand Februari stond in het teken van onderzoek, interviews en experimentatie. Dankzij de hulp van een hoop mensen en instanties hebben Rick en ik een eerste duik kunnen nemen in de wereld van lichamelijke beperkingen. Nu is het tijd om te kiezen waar we verder onderzoek naar willen doen.